На 30 септември 2023 г. пространството пред Народния театър „Иван Вазов“ се превърна в своеобразен калейдоскоп на европейското многоезичие по повод Европейския ден на езиците, който е на 26 септември. Представителството на Европейската комисия в България с отзивчивост и професионализъм осигури условията за провеждане на събитието, превърнало се в ежегоден повод да отпразнуваме езиковото многообразие в Европа и, в духа на ценностите на ЕС, да работим за популяризирането и опазването на езиците на Стария континент.
Френският език – езикът на дипломацията, културата, любовта; езикът на Молиер, Юго и Ламартин; езикът на красотата, свободата и полета на мисълта – бе представен със своите многобройни достойнства и предимства. В България френският език винаги се е радвал на нестихващия интерес на обществото. Още по време на Българското възраждане представлява път за навлизане на идеи и знания от Западния свят. Тази тенденция се запазва и в новоосвободена България, по време на целия XX в., както и днес. Българинът продължава да бъде верен франкофон. Франкофонията е път към другия, а и към самия себе си.

Френската гимназия и Асоциацията на преподавателите по и на френски в България (АПФБ) в сътрудничество с Катедра „Романистика“ на Факултета по класически и нови филологии на СУ „Св. Климент Охридски“ и с Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа с радост организира представянето на френския език на Европейския ден на езиците. На събитието присъстваха г-жа Вяра Любенова, председател на АПФБ, г-н Еманюел Самсон, заместник-директор на Бюрото на Международната организация на Франкофонията за страните от Централна и Източна Европа, и проф. Весела Генова, преподавател в Катедра „Романистика“ на СУ. В Деня на езиците взеха участие и други членове на АПФБ и КРЕФЕКО, сред които дългогодишни и новопостъпили преподаватели във Френската гимназия.
Учениците Виктория Танева, Дарина Данчева, Катерина Йовкова, Димитър Топалов и Ясен Терзиев споделиха своите впечатления от досега си с франкофонията на най-малките посетители на щанд „Френски език“, на които скоро им предстои да изберат училището, където ще прекарат годините от средното си образование. Посетителите на нашия щанд имаха удоволствието да участват в куиза на КРЕФЕКО, който провери знанията им за франкофонския свят. Те успяха да се запознаят с бакалавърската програма и с магистърските програми на специалност „Френска филология“, както и с многобройните възможности, които предлага Френската гимназия. Новопостъпилите осмокласници (с класни ръководители: г-жа Катерина Костова – 8. Б клас; г-жа Мина Петрова – 8. В клас; г-жа Надежда Тончева – 8. Е клас; г-жа Людмила Гълъбова – 8. Ж клас) също посетиха щанд „Френски език“, посещение по време на което имаха удоволствието да получат ценни съвети от своите по-големи съученици.
АПФБ, КРЕФЕКО и СУ са радостни, че заедно организираха отпразнуването на Европейския ден на езиците. Учениците на 9. ФЕГ, техните учители и преподавателите на техните учители – четири поколения франкофони – са щастливи, че дадоха своя принос за събитието. Френската гимназия благодари на г-жа Браяна Ракова за усърдната работа по представянето на културата на Сенегал и на г-жа Вяра Любенова за възможността за пореден път да засвидетелства силната си подкрепа за разнообразни инициативи от обществено значение и отправя оптимистичен поглед към бъдещето на франкофонията у нас.
Текст: Димитър Топалов 12. В клас

Вашият коментар

В текущата категория може да коментирате както на български (на кирилица), така и на френски език.