На 20-25. май  2022 г. ние, група ученици от 9. клас във Френската гимназия, имахме възможността да усетим истинския дух на Франция,  да се докоснем на живо до това, за което учим вече втора година в часовете по френски език! На 20. май отпътувахме със самолет за Италия. Кацнахме на летището в Бергамо, откъдето се отправихме към Милано – модната столица на света. Там посетихме замъка „Кастело Сфорца”, площад „Дуомо” и величествената катедрала, разходихме се из галерията „Виторио Емануеле” и видяхме операта „Ла Скала”. Опитахме италиански сладолед, като се убедихме, че неслучайно е известен като най-вкусния в света.
На следващия ден се отправихме към Франция, пътувайки покрай Лигурското крайбрежие, осеяно с живописни планински гледки. Първия град, който посетихме, беше Кан, като имахме възможността да присъстваме там по време на Филмовия фестивал, който празнува своята 75-годишнина. На следващия ден се отправихме към Авиньон – град, обграден от крепостни стени. Посетихме Папския дворец и се разходихме из центъра на града. Усетихме атмосферата му, изпълнена със спокойствие и история, за която допринасят сградите в стил ранна готика. Отправихме се към Оранж, където влязохме в амфитеатъра. Изпробвахме акустиката и се качихме на последния ред места, чийто общ брой е 8000. След това се отправихме към величествения  римски акведукт Пон дю Гар.
На третия ден посетихме Марсилия – втория по големина град във Франция. Посрещна ни морска атмосфера , качихме се на влакче, с което стигнахме до катедралата „Нотр Дам дьо ла Гард”. Следваща спирка бе Екс Aн Прованс. Град, изпълнен с хармония, в който хората се наслаждават на всеки момент. Попаднахме на много мили французи, разходихме се из  многобройните улички и усетихме приказната атмосфера на града.
Последния ден посетихме Монако – един напълно различен свят. Държавата, изградена върху полдери, се разпростира само на 2,2 кв. km, но в нея гъмжи от високи сгради и учреждения. Направихме си дълго пътешествие из града-държава. Посетихме Океанографския музей, който силно ни впечатли, разходихме се из градината в близост до музея. Видяхме пистата, по която се провежда Формула 1, както и  Казиното и кафене „Париж”. От Монако се отправихме и към последната си дестинация – Ница. Красив град, изпълнен с морски мирис, подреденост и красота!
Тази екскурзия беше невероятно преживяване за всички нас. Освен че опознахме малко повече Франция, се опознахме и малко повече помежду си. Благодарим на Френската гимназия, че ни предостави възможността да се докоснем до френския език и култура на живо и да създадем незаменими спомени!
Габриела Маринова, 9Г клас

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.