В тези извънредни условия, когато имаме чувството, че светът е спрял и не функционира, на 4 април 2020 г. 80 ученици от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ от деветите и десетите класове, със съдействието на учителите си по френски език Вяра Любенова, Людмила Гълъбова и Мина Петрова, участваха в „Гигантската викторина на франкофонията“, организирана от Международната организация на франкофонията (МОФ) и Бюрото й за Централна и Източна Европа и подкрепена от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Младите франкофони отговориха в реално време на 40 въпроса, свързани с МОФ, с френската и франкофонските култури и цивилизации, състезавайки се с участници от още шест страни (Албания, Армения, Северна Македония, Полша, Румъния, Сърбия). Събитието е част от дейностите, предложени във връзка с честването на 50-тия рожден ден на Международната организация на франкофонията, но то се вписва и в рамките на дейностите на 9. ФЕГ като училище-посланик на Европейския парламент.

С успешното си участие в този форум учениците обогатиха общата си култура и познанията си за франкофонския свят, забавляваха се, научиха много нови неща, но преди всичко показаха съпричастност към европейските и световните ценности, воля и мотивация да излязат от рутината на „изолацията“, кураж и увереност, че всичко ще отмине и ще се върнем към обичайното си наситено ежедневие,

Участието ни в инициативата е  още едно доказателство за професионализма на учителите по френски език, на които дължим  уважение, на качествените знания и умения на нашите ученици и на интегративния подход на педагогическата колегия на 9. ФЕГ във възпитаването в европейски и общочовешки ценности  на нашите ученици.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.