На 04 октомври 2019 г. 9. Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“ беше домакин на част от дейностите по проекта „Education for Media Literacy in Digital Environment – Образование за медийна грамотност в цифрова среда“, финансиран по програмата Еразъм+. Срещата бе открита от г-жа Емилия Богданова, директора на гимназията, която поздрави гостите и изрази възхищението си от тяхната гражданска отговорност и умение да дискутират задълбочено по толкова сериозни теми.

В обучението на тема „Критическо мислене и медийна грамотност“, което се проведе в София в периода 30 септември 6 октомври 2019 г., участваха по четирима ученици от Литва, Северна Македония и България. В квотата от българска страна взеха участие Траяна Христова от ХІ В клас и Винсент Харолд Мархевка от ХІ Б клас.

Участниците в обучението, заедно с домакините от 9. Френска гимназия – Сава Терзийски, Ален Дечев, Калоян Казаков и Симон Борисов от ХІ А клас, Гергана Йорданова, Калина Михайловска, Катрин Цолова, Мариян Христов, Калоян Благов и Събина Василева от ХІ Б, Александър Владимиров, Стефана Стефанова, Елица Величкова и Александра Радева от ХІ В, дискутираха на темите: „Демокрация и плурализъм“ и „Ролята на ученическата общност в развитието на мултикултурното общество и насърчаването на европейските ценности“. Любезните домакини представиха на връстниците си училищната база и особено „Коридорите и фоайетата на Френската“ – кътовете за споделено общуване и учене, които са плод от реализираните идеи на ученическата визия за неформално общуване в училище.

Участниците в проекта направиха кратки интервюта с учениците-домакини, които ще бъдат разпространени в интернет-платформите на партньорите по проекта.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.