На 14 март 2023 година се състоя Щафетната обиколка на света (Relais autour dumonde) – спортно състезание, организирано със сътрудничеството на Посолството на Франция в България, Министерството на младежта и спорта, както и Столична община по повод 33-тите Летни олимпийски и параолимпийски игри в Париж през 2024 г.
Почетни гости на събитието бяха Н. П. Жоел Мейер, посланик на Република Франция в България, г-жа Весела Лечева, служебен министър на младежта и спорта, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на град София, г-жа Клодия Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност, г-н Матиас Фавро, аташе по сътрудничество в областта на френския език към ФИБ, г-жа Стефка Костадинова, председател на БОК, световен шампион по скок на височина, и други официални лица.
Състезанието се проведе във всички краища на света в продължение на едно денонощие, като на всеки 60 минути щафетата беше виртуално предавана от страните участнички във франкофонския дух на солидарността и сътрудничеството.
България прие щафетата от Бахрейн и Кувейт в 9:00 ч., като ученици франкофони от 11-ти и 12-ти клас от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ взеха активно участие в събитието, където съвместно със свои съученици от други столични училища, учители, представители на Френския институт в България и официални гости изминаха разстоянието от 500 м в парка пред НДК, давайки своя принос за инициативата, и от своя страна предадоха щафетата на Нигер и Норвегия.
Участниците засвидетелстваха пълната си подкрепа към каузата и с ентусиазъм, в рамките на един час, бяха част от световната обиколка. J-500, петстотният ден преди откриването на Олимпиадата, бележи началото на време на традиционната за игрите солидарност и обединение – отборен дух, от който учениците от 9. ФЕГ също са част. Те пренесоха ценностите на спорта в своята сплотена училищна общност, за която той винаги е представлявал жив интерес, свидетелство за което са многобройните спортни постижения на учениците от гимназията. Те споделиха преживяното със своите съученици и миговете заедно, снимките и подаръците от организаторите остават скъп спомен от състезанието.
                                       Мария Спасова и Димитър Топалов 11-ти В клас

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.