Форумът LabelFrancEduction е инициатива, чието първо издание се провежда през 2022 година във Варна. Тазгодишното му второ издание се състоя на 9-11 май в румънската столица Букурещ и събра ученици от училища в 12 държави в Централна и Източна Европа, сертифицирани с престижното удостоверение LabelFrancEducation. Този сертификат се предоставя от Френското министерство на външните работи като гаранция за качественото билингвално обучение на френски език в чужбина. 9. ФЕГ е част от мрежата удостоени учебни заведения и като такова взе активно участие във форума, заедно с представители на още 3 други сертифицирани гимназии в страната.  Конгресът е събитие, което се състои веднъж на 2 години, целящо да изгради и подсили спойката между европейските училища, притежатели на това звание. Това се осъществява чрез предоставената на учениците възможност да се изявят и да заемат позиция по належащи обществени въпроси. Разпределени в интернационални групи, участниците общуват и се сплотяват по време на 4 ателиета, посветени на различни теми. В програмата бяха заложени дейности свързани с устойчивото развитие, като изчисляването на т.нар. въглероден отпечатък, както и с медийна насоченост по случай Международния ден на пресата (3 май).
Конгресът се проведе под егидата на предстоящите Олимпийски игри в Париж, които станаха повод за припомнянето не само на спортни, но и общочовешки ценности като уважение, подкрепа и приемане в рамките на организираните ателиета. Всички ученици бяха разделени в 3 международни групи, което насърчи културния обмен и предостави възможност за подсилване на европейската принадлежност, като на финала всеки отбор представи равносметка от дейността си на конгреса.
Събитието беше придружено от културна вечер с изпълнението на франкофонски песни от френско-румънската изпълнителка Мадалина Кока, както и изпълнение на брейк танци, един от тазгодишните 5 нови спорта на Олимпийските игри, от румънската шампионка Карла Мунтеану. За завършек представители на 8 държави, сред които и България, премериха знания по време на телевизионна игра, която ще бъде излъчена по TV5 Monde International в близките месеци. Форумът беше повод за нови запознанства и среща с различните възприятия във франкофонската обстановка на „малкия Париж“.
Инес Божилова от 11 Ж кл., участник в Конгреса

Вашият коментар

В текущата категория може да коментирате както на български (на кирилица), така и на френски език.