От 19 до 21 октомври 2018 г. в град Видин се състоя годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. АПФБ е член на Международната федерация на преподавателите по френски език, най-голямата професионална неправителствена организация в света. Темата за „Креативността в преподаването на френски език” с четирите семинара с лектори от Швейцария, Франция, Румъния, Международната организация на франкофонията и Софийския университет „Свети Климент Охридски” събра 80 участници. Това е най-мащабната форма на квалификация за учителите по френски език в България, която всяка година е посрещана с голям интерес. На събитието присъстваха народният представител  Мария Илиева, член на Делегацията на депутатите франкофони в Парламента, заместник-кметът на Видин, господин Венци Пасков, заместник-областният управител, господин Лъчезар Попиванов, г-жа Веселина  Ганева, държавен експерт по романски езици към МОН, директорката на Регионалното бюро на МОФ за страните от Централна и Източна Европа, доцент доктор Рени Йотова, съветникът по образователно и културно сътрудничество към Френския институт в България, г-жа Валери Дрейк, госпожа Мануела Ангел, представител на Министерството на образованието на Румъния, председателят на румънската асоциация на преподавателите по френски език, госпожа Ирина Косовану, делегация от румънски и македонски преподаватели по френски език и стажантите-лектори към Френския институт в България.

Домакин на събитието бе госпожа Ваня Симеонова, дългогодишен учител-методик и преподавател по френски език. Председателят на АПФБ, госпожа Вяра Любенова, преводач и главен учител в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин” в София, офицер на ордена на Академичните палми за заслуги в разпространяването на френския език и култура, откри конференцията. Преподаватели от Френската гимназия взеха активно участие в семинарите и в представянията на новите учебни системи.   

В културната програма бяха включени посещение на историческите и културни забележителности на гр. Видин и на околностите му.

Вашият коментар

В текущата категория може да коментирате както на български (на кирилица), така и на френски език.