Тази седмица Френската гимназия засвидетелства своята вярна подкрепа към франкофонската общност в България и света, присъединявайки се към тържественото отбелязване на Международния ден на учителя по френски език. Макар и този празник да е един-единствен ден, нашата общност ще се потопи във вихъра на празненството за цяла седмица.
В навечерието на le Jour du prof учениците, учителите и ръководството на гимназията, нейни възпитаници и приятели, студенти, видни български и чуждестранни франкофони, представители на множество образователни институции и дипломати присъстваха на церемонията по откриване на изложбата с картини на нашите учители г-жа Маринела Чиликова и г-н Светослав Коцев. На изложбата, организирана от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България с подкрепата на Международната федерация на учителите по френски език, Маринела Чиликова и Светослав Коцев представиха множество свои картини, които, както спомена и г-жа Чиликова на събитието, представляват най-истинското себеразкриване на художника пред своята публика, но и на учителя пред своите ученици.
В задушевната атмосфера, осигурена от нашите домакини от City Mark Art Center, за нас учениците беше удоволствие да видим и другото лице на своите учители – на твореца, писателя, художника, на будителя, на пътешественика, на човека, който все така има на какво да ни научи. В приветственото си слово г-жа Вяра Любенова, президент на АПФБ, подчерта съществената важност на изкуство в класната стая като един от основните способи на съвременния просветител. А всъщност под една или друга форма изкуството винаги е било съществена част от нашите часове, когато след лексиката и граматиката неизменно следват литературата, киното и театърът, изобразителното изкуство – културата – защото учебникът по френски е не само учебник по език, но и пътеводител в безпределния свят на красотата на културата на европейските и световните цивилизации.
Сред официалните гости бяха Н. Пр. Закия ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко, Н. Пр. Жоел Мейер, посланик на Франция, представители на Посолството на Швейцарската конфедерация, на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа, на Френския институт в България, на Специализирания институт на Франкофонията по администрация и мениджмънт и на други изтъкни национални и международни франкофонски институции и организации. Приятелите на АПФБ и Френската гимназия с възторг разгледаха картините на нашите учители художници. На изложбата присъстваха още г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, и г-жа Гергана Кръстева, заместник-директор – те самите, прегърнали учителската професия, си спомниха, че всеки учител всъщност е един творец.
Текст: Димитър Топалов 12. В клас
Снимки: Асоциация на преподавателите по и на френски език в България

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.