Награждаването на класираните на призови места на Националния кръг на националното математическо състезание Европейско кенгуру се състоя на 07.06.2019 г. в сградата на Министерството на образованието и науката.

Европейско Кенгуру е най-масовото международно математическо състезание, организирано за първи път през 1991 г. във Франция, по идея на австралийския математик Питър О“Холоран. Оттогава броят на страните, в които се провежда в един и същи ден, нараства постепенно до 77. Във всяка страна то се провежда на родния език, като част от задачите са общи за всички, но част са локални само за съответната страна.

За Националния кръг на Международното състезание Европейско Кенгуру в България се класират участниците с най-високи резултати от Областния кръг, както и 14 ученици със специални образователни потребности и 14 ученици, явили се на френски език.

Тази година броят на участниците в световен мащаб е почти 7 млн., а в България надхвърли 45 000.  Наградени бяха общо 56 ученика, трима от които – в групата, състезавала се на френски език. Две от трите наградени момичета са ученички на 9.ФЕГ – Рая Радонова (8А клас) и Цветелина Сотирова (9Б клас).

Браво, момичета! Гордеем се с вас! Очакваме с нетърпение и следващите ви постижения!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.