На 7 февруари – Международния ден за безопасен Интернет, Националният център за безопасен Интернет представи за първи път най-новата образователна триизмерна видео игра от типа куест Zone of Risk.

В състезанието за ученици в онлайн-играта, обявено от Националния център за безопасен Интернет при Фондация „Приложни изследвания и комуникации“ и Асоциация „Родители“, на второ място се класира ученичката от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ Катерина Кръстева, а третото място също бе заето от ученик от 9 ФЕГ – Даниел Миленков – двамата от 12 Д клас. На 17 март, по време на форума за студенти „Ключ“ в УНСС в София, Катя и Дани получиха едногодишни лицензи за ESET Mobile Security, ESET Smart Security и ESET NOD32 Antivirus.

Уменията за безопасно сърфиране включват комбинация от критично мислене, технически умения и чувство за отговорност, които се развиват с годините и увеличават опита в Мрежата. Zone of Risk дава възможност на младите интернет потребители да се запознаят с реални рискови ситуации и да тестват уменията за справяне с тях в безопасна среда, като по този начин обогатяват своите виртуални умения. За един месец над 6000 ученика са посетили сайта на играта.

Катя и Дани споделиха: „Ние бяхме едни от първите, които участвахме в българската 3D игра Zone of Risk. Разработена от Асоциацията за безопасен интернет тя е един отличен пример за това какво не трябва да правим в Мрежата. Въпреки скептичната си нагласа в началото, останахме впечатлени от идеята и дизайна й. След доста усилия и опити за справяне със задачата в играта, успяхме да постигнем добри резултати, които ни осигуриха челни места в класацията. Този тип представяне на рисковете от общуване и споделяне в глобалната Мрежа е отличен пример как НЕ трябва да се доверяваме на непознати. Нашето мнение е, че всеки трябва да е запознат с едни прости правила, които да спазва при предоставяне на лична информация. Надяваме се възможно най-много хора да изпробват играта, за да се популяризира и да се запознаят със скритите рискове в Интернет.“

В рамките на учебните часове по информационни технологии в 9 ФЕГ се организират дискусии за безопасно използване на интернет. Учениците презентират своето мнение и създават свой стил на работа в Мрежата съобразявайки се с осемте ключови умения при защитата във виртуалното пространство.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.