От 14 до 18 февруари 2022 година, в рамките на френското председателство на Съвета на Европа, се проведе първото издание на сесията Lycée d’Europe. Проектът е организиран от Министерство на образованието, младежта и спорта на Франция съвместно с France Education international, Френското посолство в България и Френския институт. В него участваха Николай Найденов от 12 Е клас и старши учител по Френски език г-жа Надежда Тончева от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Двамата бяха избрани напълно независимо един от друг, за да представят България на този международен форум, в който се събраха повече от 80 младежи от 27 европейски държави. Акцентът на това събитие бяха теми свързани с младежта, историята, мобилността, границите, околната среда и биоразнообразието.
В продължение на цяла седмица учениците и преподавателите участваха в различни ателиета и срещи с евродепутати и специалисти,  които имаха за цел да обогатят техните знания относно гражданското образование, ценностите на Европейския съюз, да засилят чувството на принадлежност към европейската общност, като същевременно подчертаят езиковото, културно и историческо богатство на всяка една страна членка.
Френските организатори бяха силно впечатлени от представянето на Николай Найденов, неговата компетентност по различни теми и високото ниво на владеене на френски език.
Вълнуващ момент за всички по време на заключителната фаза беше специалният поздрав на европейския астронавт Матиас Маурер, отправен от Международната космическа станция (МКС).
Следващата среща предстои да се състои от 8 до 10 април в Париж, Франция, където Николай Найденов и г-жа Надежда Тончева ще имат възможност да обменят своите идеи отново с останалите участници в проекта.
Информация от сайта на Френски културен институт за нашите представители може да се види тук.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.