Поканата от Националния център за безопасен интернет за участие в публичната дискусия в сградата на Парламента приехме като едно предизвикателство. Прочитайки предварително изготвената програма, желанието ни да станем част от събитието нарасна. Всъщност проблемът за онлайн правата на подрастващите е доста важна част от нашето ежедневие, тъй като всеки ден отделяме голяма част от времето си за сърфиране в интернет. Определено всеки от членовете на групата ни прояви интерес и дори любопитство към предстоящото събитие.

Като всяка публична дискусия и тази започна с представяне на участниците в нея. Освен 10-тимата делегати от цялата страна, които се бяха погрижили за изготвянето на хартата, свързана с правата на младежите в интернет, в залата бяха и представители на различни организации, фирми като Vivacom, Асоциация родители, ГДБОП, Габриела Чех, регионален представител на Facebook, депутати и представители на изпълнителната власт и др. Отговорността за цялостното дирижиране на събитието беше в ръцете на г-н Георги Апостолов, координатор на НЦБИ.

Стигайки до основната цел, а именно запознаването ни с правилата от Хартата, дискусията придоби различен облик. Определено старанието и труда на делегатите си проличаха в техните изложения. Макар и леко притеснени, те събраха сили и увереност да се изправят пред нас и да заявят своето отношение по зададения проблем, за което сме им благодарни. Много внимателно и съсредоточено, изслушахме с интерес техните речи. Разбира се, ние, като активни млади хора, имахме забележки, които нямаше как да пропуснем да споменем. Някои измежду нас забелязаха например, че има леко припокриване между някои от правилата, или пък отбелязаха неточности във формулировката. Разбирайки сериозността на каузата, ние се почувствахме длъжни да споделим нашите притеснения. Членовете на Тийн Парламента може би приеха нашата „опозиция“ като някакъв вид критика, което всъщност не е нещо отрицателно, защото това провокира други дискусии, за да може идеята на този Национален ден за безопасен интернет да бъде развита в детайли. Нашите приятели от Френската – 9“б“ клас, заедно с г-жа Антоанета Минчева, също подкрепиха забележките ни. Те бяха отправени не с цел да оборим нечие твърдение, а да спомогнем доразвиването на Хартата, така че тя да стане възможно най-ефективна. Целта ни беше да бъдем максимално полезни и може би донякъде да си заслужим поканата, която така любезно ни беше отправена.

Макар и в така наречената „опозиция“, нашето активно участие предизвика всъщност истинската дискусия, чрез която се стигна до същността на проблема за безопасното сърфиране в интернет. Делегатите от страната отговаряха смело на въпросите на останалите участници. Запитвания бяха отправени и към специалните гости в залата, така нареченият „Парламентарен контрол“, който се оказа доста полезен за изясняването на много въпроси, които вълнуват младежите, сблъскващи се всеки ден с интернет технологиите. Чухме въпроси, свързани с поверителността на съобщенията ни, предпазването от Кибер престъпленията, както и интересни факти относно така актуалния Facebook.

След така разгорещените дискусии се стигна и до същността на събитието – гласуването на Хартата. Така както в зала „Изток“ се взимат съдбоносни решения за нашата страна, ние също бяхме изправени пред един сериозен избор. Хартата беше гласувана, но въпросите изникваха един след друг, което предизвика и прегласуване. Някои бяха твърдо зад идеята и подкрепиха напълно делегатите, други измежду нас пък гласуваха против. Но това „против“ не беше отказ от спазването на въпросните правила. С него ние показахме позицията си на млади и активни хора, които изразяват мнението си по въпроси, които живо ги вълнуват. Всички показахме своите адмирации към усърдието на делегатите, но със своето „против“ им поставихме предизвикателството да вложат още хъс в работата си и на следващия Национален ден за безопасен интернет да ни изненадат с безупречна Харта, на която дори нашите непокорни мисли да не могат да се опълчат.

Събитието завърши с официално подписване на Хартата от 10-тимата делегати. Макар и приета с мнозинство, тя остана с малък въпросителен знак, който да доведе до преразглеждане и подобрение, защото що се отнася до интернет и изобщо информационните технологии, с всеки изминал ден те търпят развитие, към каквото трябва да се стреми и нашата Харта за правата на младежите в интернет, за да може да бъде ефективна и полезна.

Учениците от курса по ИТ в 9 ФЕГ

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.