На 28 октомври 2020 г. в мароканския ресторант „Анет“ в София, при спазване на всички противоепидемиологични мерки, се състоя финалното представяне на проекта за културен и езиков обмен между Мароко и България. Нейно Превъзходителство Закиа ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко и председател на Групата на посланиците франкофони, г-н Еманюел Самсон, зам. директор на BRECOCREFECO към Международната организация на Франкофонията, г-жа Емилия Богданова, директор на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и г-жа Гергана Кръстева, помощник-директор на 9 ФЕГ, присъстваха на събитието, организирано от авторите и реализаторите на проекта г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски в България и г-жа Елина Топалска, художествен ръководител и хореограф на танцова формация „Софистик-живо“. Сред домакините бяха и г-жа Татяна Панчева, учител по френски в 35 СЕУ „Добри Войников“ и г-жа Павлина Рибарова, преподавател във ВТУ и преводач от френски, които също работиха по проекта. Учениците от 9-та и от 35-та гимназии взеха активно участие в представянето на проекта, превърнал се, от самото си начало през октомври 2019 г., в действително и виртуално пространство на истински незабравими преживявания – обучение, познание, споделеност и творчество.

Зародил се като идея през есента на 2019 г. по време на гостуването на танцова формация „Софистик-Живо“ в Загора, Мароко, където тя участва в VII Международен фестивал на приказката и народните изкуства, първоначалният проект за културен обмен между двете страни предвижда богата програма от художествени и образователно-езикови дейности. Вследствие от затрудненията, причинени от започналата през март 2020 световна криза, идеята за проекта си проправя нов път на осъществяване и се превръща в Проект по време на Пандемия.

Видеозапис, създаден от мароканските партньори с участието на български ученици и разпространен в Мароко, традиционна мароканска приказка, записана от марокански актьори специално за българските ученици, книгата на Абделазиз Ерашиди „Болката на пясъците“, вдъхновила участниците за литературни четения, творческо писане, рисунки и авторски танц, изпълнен от „Софистик-живо“ – ценни мигове, запечатани в снимките от мини-изложбата, която съпътстваше изказванията на организаторите и на учениците. Макар и заключителна за проекта, осъществен със съдействието на Международната федерация на учителите по френски и с подкрепата на МОФ, срещата породи нови идеи за ползотворно бъдещо сътрудничество между франкофонските организации. Събитието, приятно допълнено с вкусни марокански специалитети и божествен чай. То беше част от предвидените прояви за отбелязване на 50тия юбилей на Международната организация на Франкофонията, на Международния ден на учителя по френски език и беше посветено на Деня на народните будители.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.