Тази година, след  прекъсване по време на пандемията от Ковид, се проведе успешно обменът на ученици между 9.ФЕГ “ Алфонс дьо Ламартин“ и гимназия “Шарл Пеги” в Горж, Франция. Двадесет и осем наши възпитаници се включиха в него. Това не беше просто пътуване до друга страна, а  и възможност за истинско потапяне в живота на едно типично френско семейство, за разбиране на техните култура и традиции, както и те самите да покажат своите, докато кореспондентите бяха в България и посещаваха часове в гимназията ни.
Важен аспект от обмена беше възможността на учениците да участват в учебните часове. Това не само им даде нови знания, но и даде възможност да съпоставят две различни образователни системи, да видят образованието от различна перспектива.
Но най-важният аспект на този обмен беше създаването на нови контакти, излизането от зоната на комфорт. Прекараното време с хора от различни култури ни помогна да разберем, че независимо от различията в езика, обичаите и традициите, ние сме сходни в много отношения. Този обмен ни напомни, че светът е голям, но ние сме свързани като човешки същества и можем да сътворим прекрасни неща, когато работим заедно.
Това не беше просто пътуване, както за френските ученици до тук, така и за българските за Франция, това беше изживяване за всички нас, което ни обогати и промени перспективите и ни направи по-отворени към света.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.