На 3 май 2023 г. в зала „Славейков“ на Френския институт се проведе церемония по награждаването на лауреатите от конкурса по креативно писане на френски език с десетте думи на франкофонията за 2023 г. Конкурсът се организира ежегодно от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в рамките на месеца на Франкофонията. Тазгодишното издание на Маратона по писане бе обвързано с 30годишнината от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията. Общо сто ученици от цялата страна писаха по темата : „Времето е лукс, с който не разполагаме“.
За поредна година нашите ученици се представиха блестящо – в категория „проза“ Елица Плоскова от 11а клас спечели първо място. Наградата за оригиналност бе присъдена на Инес Божилова от 10 ж, а поощрителната награда – на Анастасия Трейман от 10 д клас. Двете първи награди в категория „поезия“ бяха завоювани от Виктория Танева от 11ж и от Неяна Гию-Маринова от 10 е, а второ място бе отредено на Ана-Мария Димова, Ивайло Стоянов и Наталия Добрева от 11 б клас. 
Участниците бяха приветствани от г-жа Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към Френския институт в България, от г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, от Нейно Превъзходителство Закия ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България и представител на групата на посланиците франкофони, и от г-жа Зорница Китинска, представител на Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа.
За прекрасната обстановка допринесе и обилният бюфет от марокански специалитети, любезно предоставен от Н. Пр. Закия ел Мидауи. Напитките бяха осигурени от Френския институт в България.
Благодарности на Управителния съвет на АПФБ за прекрасната организация.
Честито на победителите и поздравления за техните преподаватели!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.