През месец май в столичния храм „Св. св. Кирил и Методий“ бе награждаването в Националния синодален конкурс „Петдесетница – съшествието на Светия и Животворящ Дух“ – 2024. Събитието започна с отслужването на празнична литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил (ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод), съслужи му Негово Преосвещенство Константийски епископ Михаил (викарий на Ловчанския митрополит). Храмът беше изпълнен с деца, дошли от всички краища на страната. След приключването  на Св. литургия бяха удостоени участниците в конкурса. В него отлично се представиха Мира Бобева и Анджела-Габриела Танова от 8. А клас. В раздел Изобразително изкуство се изяви Мануела Христова от 9. Г клас. Второ място в раздел Фотография получи Мария Венелинова от 10. Е клас, а поощрителна награда – Ива Иванова от 10. А клас.
Учениците бяха наградени от Ловчанския митрополит Гавриил и от Константийския епископ Михаил с грамоти, прекрасни предметни награди, духовна литература и ваучери. Сред книжните подаръци бе и сборникът, в който са публикувани част от наградените лауреатски творби от миналогодишния конкурс.
В енорийския център бе открита и изложба на наградените творби (икони, рисунки, фотографии), които бяха специално подредени за финала на конкурса от членовете на журито по изобразително изкуство –  доц. Йордан Йорданов и Антони Димитров.
В събитието се включи и г-жа Ваня Найденова (гл. експерт по религия към МОН), както и г-жа Моника Николова (PR на болница ИСУЛ). Моника Николова благодари на Св. Синод за сътрудничеството и сподели, че благотворителните изложби и разпродаването на конкурсните творби в църковната кампания „Деца рисуват за деца“ са осигурили финансови средства за подпомагане на детските отделения в ИСУЛ по онкохематология и УНГ. Събирането на средства продължава и през настоящата година.
По време на награждаването Ловчанският митрополит Гавриил подчерта колко е важно децата да запазят завинаги радостта си, тази чиста, невинна радост, която се ражда от вярата и любовта към Бога – Пътя, Истината и Живота – и която струи от всички творби, изложени в залата.
Поздравления за нашите ученици!
Светлана Тодорова

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.