От 24.06 до 25.06.2023 г. се състоя вторият Национален пленер по изобразително изкуство ,,Моят талант, вдъхновен от моя учител. Плодовете на лятото“, организиран от Община Кюстендил и ОДК в памет на учителя художник Зинови Лазов. Френската гимназия бе представена от шестима ученици от осми и девети клас под ръководството на г-жа Светлана Тодорова и г-жа Теодора Тодорова, старши учители по изобразително изкуство и философия в 9. ФЕГ.
Целите на пленера бяха: да се открият детските таланти и да се стимулира развитието на учениците в областта на изобразителното изкуство; да се развиват детското въображение и индивидуалност; да се насочи вниманието на обществеността върху ролята на учителите в процеса на откриването и изграждането на творческите личности.
В  пленера-конкурс над 50 ученици от школи по „Изобразително изкуство“ от цялата страна се състезаваха в три възрастови групи, като най-многобройни бяха от втората възрастова група – от седми до девети клас, в която се включиха нашите участници.
Отличените живописни творби бяха определени от жури, а наградите бяха тържествено връчени от г-н Бойко Малинов – директор на Обединения детски комплекс в Кюстендил, и д-р Емил Лазов, син на Зинови Лазов. Двамата поздравиха победителите в пленера и благодариха на всички участници за проявеното старание и талант.
Първо място заслужено спечели Лора Сентова от 9. а клас от 9. ФЕГ, като бе удостоена с грамота и получи за награда материали за рисуване на стойност 300 лв.
На второ място се класира нашият ученик Ивелин Георгиев от 8. е клас – той също получи грамота и награда – материали за рисуване на стойност 250 лв.
Останалите ученици от Френската гимназия – Александър Петров и Василена Попилиева от 8. г, Ива Иванова и Мартина Чалъкова от 9. а клас също се представиха отлично и получиха грамоти.
Нарисуваните на пленера творби бяха подредени на благотворителна изложба в подкрепа на инициативата ,,Българската Коледа“.
Участниците посетиха Художествената галерия ,,Владимир Димитров-Майстора“ и къщата музей ,,Владимир Димитров-Майстора“ в с. Шишковци, където се потопиха в магията на прекрасните творби на художника и научиха нови, интересни факти за неговия живот.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.