Между 29 май и 3 юни в България на посещение беше проф. Кристиан Лаес, председател на Euroclassica, асоциация, грижеща се за преподаването на древни езици в училищата в Европа. Посещението се осъществи по покана на Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО), българският представител в Euroclassica.
На 30 май проф. Кристиан Лаес посети нашето училище. Посещението му започна със среща с ръководството на училището, в която участваха г-жа Емилия Богданова – директор, г-жа Гергана Кръстева, заместник-директор, Димитър Драгнев – учител по латински език, както и представители на АРУКО. Г-жа Богданова представи историята и настоящите постижения на гимназията и разказа накратко за дългогодишния опит с изучаването на латински в училището и за новата паралелка с изучаване на латински език, която предстои да бъде открита.
Програмата продължи с посещение на открит урок със сборна група от ученици от всички настоящи випуски на гимназията заедно с техния преподавател Димитър Драгнев с помощта на Вяра Георгиева от 11ж клас. След кратка почивка проф. Лаес изнесе беседа за значението на изучаването на древни езици в днешно време, а после учениците зададоха своите въпроси по темата на беседата и по значими моменти от полето на изследвания на професора. Срещата продължи с повече от един час по-дълго спрямо предвиденото, а в края учениците поднесоха и своя подарък, дело на клуба по фотография в гимназията.
После някои от учениците се включиха и в обиколката на професора из забележителности на древна Сердика, включваща и четене на латински и старогръцки текстове, свързани с историята на града.
Проф. Кристиан Лаес (Christian Laes) е роден в Белгия, като в момента е професор по класически езици и антична история в университета в Манчестър, Великобритания, и в университета в Антверпен, Белгия. Председател е на две важни международни организации – Euroclassica и Academia Latinitati Fovendae, която се грижи за поддържането на академичния живот на латински език. Сред основните му научни интереси са социалната и културната история на римския свят и новолатинската литература.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.