За трета поредна година учениците от 10ти, 11ти и 12ти клас в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ слушат цикъл от лекции върху френската цивилизация и култура, франкофонията и мястото на френския език в света, провеждани регулярно от доц. д-р Жана Кръстева и доц. д-р Георги Жечев, декан на Департамента по романски езици към СУ „Свети Климент Охридски“.
На 24ти февруари 2023 г. дванадесетокласниците имаха възможност да се срещнат и с г-жа Амината Айдара, преподавател по литература в Университет „Шейх Анта Диоп“ в Дакар, Сенегал. След лекцията върху сенегалската литература и книгата „Едно толкова дълго писмо“ на Мария Ма-Ба, учениците разговаряха с нея по различни теми, отнасящи се до сенегалското общество, положението на сенегалската жена и ценностите, въплътени от различните култури. На раздяла учениците горещо аплодираха госпожа Айдара и доцент Жечев и благодариха на ръководството на гимназията и на преподавателите си по френски език за възможностите, които им се предоставят в часовете по профилирана подготовка по френски език в рамките на партньорството между 9 ФЕГ и катедрата по Романистика на Софийския университет.
Ето какво споделят и самите ученици:
В днешния час по френски език имахме удоволствието да посрещнем забележителна дама от Сенегал, Амината Айдара, която е тук в рамките на програматаЕразъм„. Гжа Айдара изнесе поучителна лекция върху отличената книга „Une si longue lettre“. По време на лекцията си гжа Аидара умело разясни уникалния епистоларен жанр на книгата и открои сложните й теми, особено тези, свързани с полигамията в ислямските бракове, формирането на различни касти и житейския опит на африканските жени. Влиянието на тази лекция върху нашия клас не може да бъде премълчано. Тя ни предостави неповторима възможност да разширим хоризонтите си и да задълбочим разбирането си за култури и преживявания, които се различават значително от нашите собствени. Дълбоко сме благодарни на госпожа Любенова, господин Жечев и найвече на госпожа Амината Айдара, че направиха възможно това безценно и различно учебно преживяване. Като цяло днешният урок по френски език беше забележителен и запомнящ се случай, който ни остави с чувство на вдъхновение и просветление. Надяваме се да продължим да получаваме възможности за разширяване на знанията и културните си хоризонти.“
Сиана Бончева, 12 В клас

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.