На 2 декември 2022 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ имах честта да представя своя проект на тема „Церемониалната зала на византийските императори във виртуалната реалност“, с който участвах в деветата научна сесия на Ученическия институт на Българската академия на науките (УчИ-БАН). Журито по хуманитарни науки към УчИ-БАН удостои проекта с първо място в категория „История“. Това е голямо признание за Френската гимназия и за вече установените традиции в преподаването на хуманитарни науки в нашето училище. Френската гимназия затвърждава своето първо място в секция „Хуманитарни науки“ от миналата година. Надявам се, че тази традиция ще бъде продължена и занапред.
Мултидисциплинарният проект се състои от две части – историческо проучване върху церемониалната зала и триизмерна възстановка на сградата. Ако Константинопол е сърцето на Византия, то церемониалната зала, наричана от ромеите Хризотриклинос, е сърцето на Константинопол.
Зданието е съчетавало множество функции – административна, развлекателна, духовна и идеологическа. Посланикът на Свещената римска империя в Константинопол Лиудпранд Кремонски ни дава много интересни сведения за вътрешното обзавеждане на залата: „… златни лъвове, които удрят земята с опашките си и реват с отворена уста и треперещ език, златно дърво с накацали по него златни птици, които пеят като истински и самият майсторски изработен императорски трон, който в един момент се намира на земята, а в друг – сякаш седи във въздуха“. Въпреки оскъдните исторически източници може да си представим ангелогласните хорове, които посрещат чуждестранните пратеници и съпровождат пищните церемонии под зоркия поглед на Христос Пантократор. „Варварите не можеха да повярват къде се намират и падаха на земята в страх и ужас“, пише Лиудпранд.
Частта с историческото проучване се оказа най-лесна. За реконструкцията на външния облик на Хризотриклиноса ми помогнаха сходствата със сгради от VI в., които са във същия архитектурен стил. Дори самият Карл Велики – император на франките – построил в Аахен копие на церемониалната зала на византийските императори. Работата ми по проекта започна още в 11. клас. Тогава дори не знаех за УчИ-БАН. За мен това беше обикновен училищен проект и дори не подозирах, че ще бъде толкова високо оценен.          
Искам да благодаря на учителя ми по латински и старогръцки г-н Драгнев, който откри за мен възможността да участвам в деветата научна сесия на УчИ-БАН, на г-н Вихрийски, който като мой учител по история дойде да ме подкрепи на представянето, на г-жа Минчева, която ми позволи да довърша някои работи по проекта на компютрите в училище, както и на всички мои приятели, които дойдоха на представянето.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.