През цялата учебна 2022/2023 година учениците от групата по „Изобразително изкуство“ участваха в редица изложби в пространството на Френската гимназия.
На есенната, пролетната и франкофонската изложба те показаха предимно пейзажи и натюрморти, а на Коледната и Великденската изложба ни представиха икони, фигурални и декоративни композиции.
В началото на месец юни 2023 учениците от групата по „Изобразително изкуство“ подредиха изложба с избрани свои творби с подчертан авторски стил, обединени от темата ,,Светът в нас, светът около нас“, като  включиха както класическите жанрове – портрет, природен и градски пейзаж, фигурална композиция с човешка и животинска фигура, така и сюрреалистична и абстрактна композиция.
Яна Кочева от 8. а клас, Александър Петров от 8. г клас, Ивелин Георгиев от 8. е  клас са новите художници, които с вдъхновение и чувствителност успяха да покажат своя талант в поредица от картини. С експресивен замах и различни живописни техники изразиха дълбоки психологически състояния.
Лора Сентова и Ива Иванова от 9. а клас нарисуваха вълнуващи портрети, графично и живописно, и заедно с Искра Павлова от 9. б, Ния Рашева и Дарина Масурева от 10. в  клас със своите прекрасни  творби, потопени в много цвят и нежност и изградени виртуозно в различна стилистика и овладяна живописна техника, ни отведоха в света на абстракцията, сънищата и мечтите. Ема Коруджиева от 9. а и Дара Яндина от 10. ж клас се представиха с графични произведения с класически и сюрреалистичен подход.
Елица Плоскова от 11. а клас, която през  годината разгърна себе си в няколко цикъла картини, показвайки разностранни интереси и приказна фантазия, сега ни отведе в екзотичния свят на Африка.
,,Светът в нас, светът около нас“ е актуална тема, постоянно изследване и наблюдение, което обединява творческите търсения във визуалните изкуства на учениците. Прекрасните картини ни пренасят от реалните измерения в духовните пространства на въображението, карат ни да се замислим, да се усмихнем и да бъдем по-добри.
Светлана Тодорова
(учител по изобразително изкуство в 9. ФЕГ)

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.