За поредна година учениците от 9. ФЕГ Алфонс дьо Ламартин взеха участие в журито, което ежегодно присъжда литературната награда Избора Гонкур на България (Le Choix Goncourt de la Bulgarie). Инициирано от престижната Академия Гонкур и организирано от Френския институт в България, това събитие има за цел да популяризира съвременната френската литература по света и да насърчи младите хора да четат художествени произведения в оригинал. В продължение на четири месеца отборът ни в състав Анастасия Трейман (11. Д), Андрей Занев (11. Г), Габриела Маринова (11. Г), Екатерина Николова (11. Г), Инес Божилова (11. Ж), Лиляна Пенчева (11. Г), Неяна ГиюМаринова (11. Е),  Ясен Терзиев (11. Д) и преподавателите по френски език гжа Маргарита Топлийска и гн Амалрик Изели чете и обсъжда номинираните за 2024 година книги и два пъти месечно участваше в онлайн срещи Часът на критиката с  другите участници.
Събиранията допринесоха за разбирането на посланията, които книгите отправят. В процеса на дискутиране учениците усъвършенстваха критическото си мислене, своето изразяване на френски език и аргументираната защита на заета от тях позиция.
На 24 април 2024 г. се проведоха финалните дискусии под почетното председателство на френската писателка и драматург Пенда Диуф.  Неяна ГиюМаринова, представител на отбора ни, аргументирано защити избраната от нас книга Тъжен тигър (Triste Tigre) на Неж Синно. При гласуването книгата на ЖанБатист Андреа Да бдиш над нея (Veiller sur elle), която е и носител на наградата Гонкур за  2023 г., събра наймного гласове и стана официалният избор на българските гимназисти и студенти.
Габриела Маринова, Инес Божилова и Неяна ГиюМаринова бяха наградени и с участие в работилница по творческо писане с гжа Пенда Диуф. Участниците споделят, че събитието е било ползотворно и същевременно приятно и вдъхновяващо. Чрез нетипични и провокиращи задачи те са открили нови пътища, по които могат да опознаят себе си, но и да развият творческата искра у себе си.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.