На 9 април 2023 г. във Велинград се проведе Националният кръг на олимпиадата по български език и литература, резултатите от който, публикувани от Националната комисия, дават нов повод за радост и удовлетворение в нашата училищна общност.
В тържествена обстановка, но и в непринудена атмосфера на съпреживяност във и чрез родния език и литературата ученици от цялата страна, разделени конкретно във втория гимназиален етап в две състезателни групи, бяха изправени пред сериозно предизвикателство, свързано с решаването на езикови задачи със завишена трудност, както и със създаването на собствен аргументативен текст по модела на Държавния зрелостен изпит.
Ученичката на 9. ФЕГ Мария Спасова от 11В клас се изяви блестящо, показвайки задълбочени литературноисторически познания и интерпретативни умения върху класическото българско произведение „Крадецът на праскови“ от Емилиян Станев, с което завоюва званието „лауреат“.
С това свое постижение изкушената от художественото слово и от литературознанието наша възпитаничка даде категоричен израз на трайните си интереси и усилия в областта на хуманитаристиката, представяйки достойно гимназията ни.
Желаем на Мария още множество успехи, радости и удовлетворение в посветеността на изящната словесност.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.