Димитър Димитров, ученик в 12. г клас на 9. ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин”, спечели първа награда в конкурса за авторски текстове на латински език Certamen Nubicentauricum, организиран от италианското списание lay0ut magazine. Конкурсът изискваше от участниците да изпратят свой текст – поетичен или в проза – на фантастична тематика в античен или по-съвременен стил. Международното жури, включващо известни преподаватели и изследователи като проф. Ясмин Хаскел (Австралия), доц. Виктория Моул (Великобритания), проф. Милена Минкова (САЩ), Алексис Хелмер (Мексико), Масимо Скорсоне (Италия) и др., определи първа награда в категория до 20 години за разказа на нашия ученик, озаглавен “Leucophron et Pantaglossus”. Повече информация за самия конкурс можете да видите на този линк: https://www.layoutmagazine.it/risultati-certamen-poeticum-nubicentauricum/
Награждаването се състоя на 4 ноември в Милано, където Димитър Димитров получи своята награда в присъствието на своя учител по латински език Димитър Драгнев и на родителите си. След като прочете откъс от своя разказ, той отговори на въпроси на журито за текста и сподели, че е бил вдъхновен от Египетския логос на Херодот и от други съченения като “Кандид” на Волтер.
След завръщането си в България Димитър Димитров и неговият учител Димитър Драгнев бяха приети от директора на 9. ФЕГ г-жа Емилия Богданова-Иванова и споделиха своите впечатления от преживяното.
Ръководството на 9. ФЕГ и педагогическият състав пожелават на Димитър Димитров още успехи!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.