В края на ноември отпразнувахме един от най-важните празници за общността на Френската гимназия – Международния ден на учителя по френски език. Дните от 20 до 26 ноември бяха изпълнени от събития, посветени на този ден.
Първо се събрахме, за да се насладим на творчеството на г-жа Маринела Чиликова и г-н Светослав Коцев. После учителите по френски отпразнуваха празника с класовете си, а сетне и заедно в компанията на своите бивши преподаватели и ученици вече колеги. Кулминацията на празника беше театралният фестивал, посветен на учителя по френски език.
Организираният от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България фестивал събра учители от България, Република Северна Македония, Сърбия и Румъния, които в компанията на свои колеги и приятели, български и чуждестранни дипломати, се превъплътиха в многобройни театрални роли. Техният талант и артистичност са доказателство за думите на г-жа Вяра Любенова, председател на АПФБ, че учителят – освен преподавател – е и артист, художник и актьор.
Преподаватели от десетки учебни заведения, включително много от учителите от 9. ФЕГ, изпълниха откъси от постановки на френски, белгийски, швейцарски и канадски автори. Под светлините на прожекторите преподавателите артисти си спомниха, че макар и с друг сценарий в ръка всъщност всеки ден те се качват на сцената, за да изпълнят най-красивата и трудна роля – тази на учителя. Учителят е този, който посвещава себе си на своите ученици и с неуморния си труд успява да ги подготви не само за това да говорят и пишат правилно, но и да посрещат със сила и смелост всяко житейско предизвикателство.
Петото издание на le Jour du prof премина под надслова Fier(e)s d’être prof de français („Горди да бъдем учители по френски“), но и ние, учениците, сме горди от своите учители и сме щастливи, че те споделиха своя празник с нас. На театралния фестивал присъстваха множество членове на АПФБ, както и нейните партньори и приятели – Международната федерация на учителите по френски език, Франкофонският регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO), Френският институт в България, Специализираният институт на Франкофонията за администрация и мениджмънт и на други изтъкнати национални и международни франкофонски институции и организации.
Своите поздравления към учителите по френски отправи и г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, която, макар и възпрепятствана да присъства лично на събитието, изпрати поздравителен адрес на г-жа Вяра Любенова, както и Н. Пр. Закия ел Мидауи (посланик на Кралство Мароко) и г-н Еманюел Самсон, ръководител на CREFECO. Своята подкрепа към фестивала изказаха и дипломатическите представителства на Кралство Белгия и Швейцарската конфедерация.
Щастливи, че превърнахме Деня на учителя по френски език в истински празник, който почете труда на нашите преподаватели във всичките му измерения, им изказваме своята искрена благодарност за усърдната работа и за прекрасните мигове заедно.
Честит празник, скъпи учители!
Текст: Димитър Топалов 12. В клас
Снимки: Асоциация на преподавателите по и на френски език в България

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.