През месеците март, април и май бе организиран традиционният конкурс за превод на издателство „Колибри” и Съюза на преводачите в България. Състезанието е за превод на проза и поезия и за илюстриране на преведените текстове. Надпреварата бе в три кръга. Първите два се организират, провеждат и проверяват в 9. ФЕГ от комисия в състав: Вяра Любенова, Катерина Заркова, Мина Петрова и Румяна Чернинкова, а третият, анонимен кръг, се организира и провежда в 9. ФЕГ, като текстовете се проверяват на национално ниво от Съюза на преводачите в България.

Сред близо 700-те участници, превеждали от френски, испански и новогръцки език, първо и трето място спечелиха нашите ученички Браяна Ракова от 12 А клас и Ралица Гешева от 11 А, а Павлена Матеева от 11 А и Цвета Алексиева от 11 Г спечелиха наградата за илюстрация. Наградите на младите преводачи от френски език са осигурени от Френския институт в България, Международната агенция по франкофония, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и Асоциацията на носителите на академичните палми в България.

Да благодарим на колегите за труда им и да пожелаем на победителите, както и на всички ученици от Френската гимназия, все такива блестящи успехи!

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.