Ученичката от Френската гимназия – Борислава Данаилова (10 В клас) – е победителка в шестнадесето издание на ежегодния конкурс за поезия, организиран от асоциация „ПРОВАНС БЪЛГАРИЯ” с акростиха си „Душата на сърцето ми“ („L’âme de mon coeur“). На второ място се класира осмокласничката Йоана Ванкова (8 А клас) със стихотворението „Какво е най-силното…“ („Qu’est qui est le plus fort..“). Тазгодишното издание на конкурса се проведе под патронажа френската писателка Пол Констан, носителка на много престижни литературни награди, а избраната тема беше „надеждата“.

На 28 май 2018 г. в литературен клуб „Перото“ Борислава и Йоана (в средата на снимката) достойно защитиха произведенията си по време на устните експозета и впечатлиха журито от представители на асоциацията „ПРОВАНС БЪЛГАРИЯ”, сред които и поетесата и преводач г-жа Аксиния Михайлова, единствения български поет, носител на френската награда за поезия „Аполинер” (2014).

Предвид силната конкуренция и брилянтното представяне на двете ученички от 9.ФЕГ журито по изключение реши да награди и двете с едноседмична екскурзия в Прованс през лятната ваканция.

Пожелаваме на Борислава и Йоана много нови успехи и приятни изживявания! 

Подробности за конкурса и стихосбирките от миналите издания можете да намерите на сайта на асоциацията : http://www.france-bulgarie.org/content/concours-poesie

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.