В месеца на франкофонията в 9. ФЕГ бяха организирани две образователни събития, чрез които игрово да се провокира интересът към Франция, френската история и география във връзка с преподаването на езика в часовете по тези общообразователни предмети.
На 11.март 2022 г. се проведе състезание на тема „Региони на Франция“ в двете групи от 11. клас с профил „География”. Събитието започна с презентация по темата, продължи с викторина, игрословица, представяне на регионите в снимки и завърши с презентиране и дегустация на типични ястия от Франция. Състезанието беше журирано от ученици от 12. клас с профил „География”, като с това се постигна и приемственост между випуските. Събитието, по думите на участниците”, беше „познавателно, любознателно и вкусно”.
Втората инициатива – състезание по темата „География и история на Франция“, се състоя на 16.март с организацията и замисъла на г-жа С. Калпакова и г-жа Д. Фиданова и с участието на отборите от 9.А, 9.Б и 9.В клас. Отново чрез състезателни компоненти, свързани с понятията по предметите на френски език, се утвърдиха знанията  за Франция чрез тематична викторина, игрословица и загадки, като и двете събития преминаха изцяло на френски език. Най-добре в състезанието се представи 9.В клас, а 9.А и 9.Б завършиха на второ място с равен брой точки. Тук журито отново беше от ученици с профил „География” от 11. клас под професионалното ръководство на г-жа Р. Иванова. На състезанието присъстваше и представителна публика от всяка паралелка.
Хареса ли се събитието? За мнението на учениците показателни са въпросите в края на тяхното участие: „Това ли беше? А още може ли?“. А гостите, в лицето на Ръководството на гимназията и класните ръководители на трите паралелки, изрази мнението, че инициативата трябва да се превърне в традиция.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.