Националният формат на конкурса на името на Иван Иванов, изтъкнат преводач от френски, италиански, румънски и руски език, се организира от ІV Езикова гимназия „Фредерик-Жолио Кюри“ – гр.Варна в партньорство със Сдружение на преводачите в България, издателство „Колибри“, Френския институт и Испанското посолство в България,с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Асоциацията на носителите на Академичните палми в България, Българската секция на Съюза на Франкофонската преса, УН при IV ЕГ – Варна, РУО-Варна, Община Варна, Националния дворец на децата.
 В конкурса, предназначен за ученици от 10, 11 и 12ти клас на профилираните гимназии с интензивно изучаване на френски и испански език, тази година в превода от френски език се включиха общо 159 ученици, от които 126 превеждаха художествена проза, а 33 – поезия.
Първото място в категория проза за втора поредна година бе завоювано от Катерина Любенова от 12 д. Третото място също е присъдено на наша ученичка – Елица Плоскова от 10 а клас.
Награждаването се извърши с тържествена и елегантна церемония, която се проведе на 27 май 2022 г. в Археологическия музей в град Варна, последвана от беседа, коктейл и специална артистична програма, подготвена от ученици от ІV ЕГ – гр.Варна. Специални гости на събитието бяха г-н Коста Базитов, заместник-кмет на община Варна, г-жа Димитричка Ганева, главен експерт в Дирекция „Образование и младежки дейности“, г-н Анхел Сантамария Барнола, съветник към Образователния отдел при Посолството на Кралство Испания, г-жа Ива Дикова, аташе по образователно сътрудничество към Френския институт в България, г-н Христо Досев – почетен консул на Кралство Испания във Варна, г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България и г-н Иван Георгиев – съосновател и изпълнителен директор на компания Понтика солюшънс ООД.
Наградените ученици, техните преподаватели и националното жури бяха сърдечно приветствани от госпожа Веселина Тотева, директор на ІV гимназия „Фредерик-Жолио Кюри“, госпожа Вяра Любенова, господин Иван Георгиев, госпожа Ива Дикова и г-н Анхел Сантамария Барнола. 
Наградите в категория „поезия“ бяха връчени от госпожа Вяра Любенова, а тези в категория „проза“ – от господин Иван Георгиев.
Специалната награда на името на Иван Иванов бе връчена от госпожа Ива Дикова.
Наградният фонд е осигурен от издателство „Колибри“, Френския институт в България, Регионалния център на Международната организация на Франкофонията за Централна и Източна Европа, Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, Университетска агенция на Франкофонията, Образователния отдел при Посолството на Кралство Испания, Аутсорсинг компания „Pontica Solutions“ AD, „Солвей Соди“ АД, гр. Девня,  България, Veolia Energy Varna, „ДЕЛФИ-ТУРС 2002“  ЕООД.
Честито на победителите и поздравления за техните преподаватели Людмила Гълъбова, Аксиния Иванова, Светлана Антонова, Кристина Маринова, Светослав Коцев!
 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.