Боян Белчев от 11 е клас при 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ е лауреат на Международната олимпиада по френски език, организирана от Международната организация на франкофонията.  В индивидуалната надпревара на ниво С1 той получи медала за трето място лично от Нейно Превъзходителство госпожа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България, по време на тържествена церемония във Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа (CREFECO). Церемонията се състоя в присъствието на господин Емануел Самсон, директор на CREFECO, госпожа Клодиа Калво, заместник-съветник по сътрудничеството и културната дейност и аташе по образователното сътрудничество към Френското посолство в България, госпожа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България (АПФБ) и главен учител по френски език в 9 ФЕГ, доктор Павлина Рибарова, преподавател във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и член на международното жури на олимпиадата, както и на целия екип, представил достойно България на олимпиадата: Мартин Гърбачев, Веселин Горанов, Диана Маркова и Калина Жечкова. 
Сред специалните гости, уважили церемонията, бяха господин Петър Топарев, директор на националното бюро на Университетската агенция по франкофония за България, госпожа Людмила Гълъбова, преподавател по френски език, госпожа Снежанка Димова, класен ръководител на Боян Белчев, господин Ромен Декроа, преподавател по френски  език, съученици и приятели. Господин Самсон откри церемонията с приветствено слово, в което подчерта значимостта на франкофонията и езиковото многообразие, отправяйки искрените си поздравления към Боян Белчев за неговия успех в рамките на Международната олимпиада по френски език.
Видеото, представящо събитията от Международната олимпиада, напомни на екипа от България всички перипетии и трудности, през които трябваше да преминат заедно. Нейно Превъзходителство госпожа Закиа Ел Мидауи произнесе слово за солидарността между франкофонските държави. Госпожа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по/на френски език (АПФБ) връчи свидетелствата за участие на другите членове на отбора от името на госпожа Веселина Ганева, директор на дирекция „Международно сътрудничество“ към МОН, като поздрави отбора и всички учители по френски език, които са работили с учениците.
Участниците в олимпиадата бяха поздравени и от госпожа Клодиа Калво и доктор Павлина Рибарова, след което сами имаха думата да разкажат за преживяното и да споделят впечатленията си.
Текст Мартин Гърбачев
(Публикацията е поместена на сайта „Европа и светът“ на 19.07.22 г. Авторът е ученик от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“.)

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.