·       Откриване на изложбата „Франкофонията на едно око разстояние“
На 13 март в 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ франкофонската общност в България присъства на откриването на изложбата „Франкофонията на едно око разстояние“, организирана от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България – първото от множество събития, посветени на честването на месеца на франкофонията. Изложбата, включваща около 100 произведения, които са дело на повече от 70 артисти (предимно от 8-и клас), имаше за цел да отдаде почит към красотата и богатството на франкофонския свят, като представи картини за страни като Франция, Мароко, Белгия и Швейцария.
Изложбата, осъществена благодарение на ценната подкрепа на Посолството на Мароко в България, събра настоящи и бивши ученици на Френската гимназия, учители и дипломати – Н. Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко, доайен на дипломатическия корпус в България и председател на Групата на посланиците франкофони, г-н Петър Топарев, експерт към Университетската агенция на Франкофонията, г-жа Аксения Богданова, експерт за франкофонията в Министерството на външните работи. В своята приветствена реч г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ, подчерта, че инициативи като тази сега са доказателство за любовта на учениците към френския език и култура и утвърждават девиза на Френската гимназия: „Ще стане, защото сме заедно“. За училищната общност, както отбеляза директорът, ценностите на Френската република – свобода, равенство, братство – вървят заедно със солидарността, толерантността и обединението.
В речта си Н. Пр. Закия Ел Мидауи изрази своя голям възторг от произведенията на изкуството на гимназистите, които са съумели да запечатат очарованието на мароканската атмосфера. Официалната част на събитието бе последвана от „разходка“ из българската фолклорна традиция. Ученици на Френската гимназия, които ще имат късмета да посетят Мароко през април в рамките на Фестивала на изкуствата и народните приказки, изиграха емблематични за културата на страната ни танци. А хорът на Френската гимназия откри красотата на българската песен. От своя страна, гостите от Мароко допринесоха за представянето на богатството на франкофонията в още един аспект – а именно чрез донесените марокански специалитети.
Идеята за изложбата се роди у г-жа Светлана Тодорова, учител по изобразително изкуство, която винаги е окуражавала учениците си да се изразяват свободно, да приемат с отворени обятия различията и културното разнообразие, както и да търсят красотата навсякъде в света. Урок, научен добре не само от малките класове, но и от 11. и 12. клас, които, дори и без да имат часове по изкуство, не спират да засвидетелстват отдадеността си на артистичната си дейност. Учениците благодариха на г-жа Тодорова за творческото ѝ вдъхновението, както и на г-жа Вяра Любенова, председател на АПФБ, за нейната щедра подкрепа. Изложбата беше неизчерпаем извор на радост за учениците на Френската гимназия, които обещаха никога да не оставят пламъка на артистичното творчество да угасва.
 
·       Посещение на г-жа Зое Мейер
В рамките на отбелязването на месеца на франкофонията ученици и учители посрещнаха във Френската гимназия г-жа Зое Мейер, съпруга на Н. Пр. посланика на Френската република в България г-н Жоел Мейер. Тя разгледа новооткритата ученическа изложба по повод Деня на франкофонията – международния празник на всички френскоговорящи по света – част от разнообразните дейности с участието на учениците на гимназията през месец март.
Малка група от ученици, сред които и някои от авторите на изложените творби – Ния Рашева от 11. В и Анна-Мария Димова от 12. Б клас, съпроводиха г-жа Мейер, която прояви голям интерес към артистичните заложби на всички творци. Тя отдели време да се запознае и да поговори с присъстващите.
Във финала на своето посещението г-жа Мейер получи красив музикален поздрав. Хорът на гимназията, с ръководител г-н Георги Николов, изпя две песни – La Maritza на френски и „Хубава си моя горо“ на български език.
Текст: Ясен Терзиев 11. Д клас и Димитър Топалов 12. В клас
Снимки: АПФБ  и 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.