На 01.06.2023 г. в СУ “Св. Климент Охридски” се проведе събитието “Класическото образование – традиции и перспективи пред младите”, организирано от Асоциацията за развитие на университетското класическо образование (АРУКО) във връзка с посещението на проф. Кристиан Лаес, председател на Еврокласика. Събитието имаше две основни части – кръгла маса и концерт.
Кръглата маса бе открита от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и в нея бяха обсъдени моментното състояние и перспективите за развитие на класическото образование в българските училища. Представители на училища от страната споделиха за своя опит от последните години. От страна на 9. ФЕГ в дискусията се включи г-жа Розелина Найденова, заместник-директор по учебната дейност, и Мартин Гърбачев, завършил наскоро 12. клас в училището. Г-жа Найденова наблегна на успешното изучаване на латински език в гимназията и засиления интерес към предмета, както и на разкриването на нова паралелка от следващата учебна година с изучаване на френски и латински език.
 
В концерта, организиран от АРУКО по идея на известния български органист проф. Нева Кръстева, взеха участие състав Lapis Lazuli, които изпълниха средновековни и барокови творби включително и на старинни инструменти – чембало, виола да гамба, виел. Във втората част на програмата се включиха Белослава Петкова и Вяра Георгиева, ученички от 11ж клас на 9. ФЕГ, които представиха свои оригинални композиции по латинския текст на Вергилиевата „Енеида“ (част от работата им по проекта “Пътят на Еней”, за който можете да прочетете тук и тук). След това ученици от 9. ФЕГ и Първа АЕГ заедно със своя преподавател Димитър Драгнев показаха, че поезията и музиката, неразривно свързани в Античността, са важна част от часовете им по латински език, като изпълниха произведения от Carmina Burana и Овидий. За последното изпълнение по късноантичната поема Pervigilium Veneris с тях се включи и състав от Духовия оркестър към Първа АЕГ с диригент Велислава Скрильова. Ето и записи от изпълненията на учениците:
Откъс от I книга на „Енеида“ – Белослава Петкова и Вяра Георгиева (9. ФЕГ)

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.