На 19-ти ноември се проведе Ден, посветен на иновациите в образованието, новите знания и развитието – Microsoft Education Day 2018 Bulgaria. Подобни събития са изключително важни за компанията и имат издания и в други страни, където се отделя голямо внимание на дигитализацията в образованието. Бе представен приносът на Microsoft за тази област в България, като се очертаха последните тенденции в технологиите и се изтъкна тяхното незаменимо място в съвременната учебна дейност. Водещи специалисти на Microsoft и представители на българските образователни институции презентираха последни технологии в образованието.
На сесията за директори на училища и служители на МОН, които се събраха в новата Софийска младежка иновационна лаборатория, бяха предложени актуални теми, засягащи бързо развиващите се образователни тенденции – изграждане на модерни иновативни училища, овладяване на уменията на бъдещето, стимулиране на интеракцията между ученици и учители.
Теодор Милев от Microsoft изрази мнението, че дейността на компанията се основава на принципа – хората да могат да постигат забележителни неща, имайки достъп до съвременните технологии. В този смисъл екипът се ангажира да си партнира с образователните дейци в стремежа им да променят начина на обучение. Специалистите от компанията с подкрепата и решенията на своите партньори имат голямата възможност да допринасят за образование от следващо поколение чрез дигитална трансформация. Учениците се стимулират да развиват основни житейски умения, адекватни за 21 век, като комуникация, сътрудничество, критично мислене и творчество. Нововъведенията в Windows, Office 365, Azure и модерните устройства за работа помагат на учители и ученици да бъдат продуктивни и да подобрят учебните резултати.
В поздравлението към участниците във форума, поднесено от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, бе отбелязано, че качественото образование върви ръка за ръка с използването на технологиите и че инвестициите в усъвършенстването на дигиталните умения на учителите се случват едновременно с инвестицията за усъвършенстване на училищната среда.

Сесията за учители, която се провеждаше в СУ „Св. Кл. Охридски“, бе открита от доц. Теодор Седларски, декан на Стопанския факултет. Бяха представени интересни презентации: „Прилагане на Minecraft в учебната работа“ от доц. Тодор Ялъмов, „Програмиране на сеизмограф“ от Живка Георгиева от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, „Допълваща и алтернативна комуникация“ от доц. Морис Гринберг и др.
Модератор на сесията бе Иван Гьонов, учител по ИТ в 9. ФЕГ, MIEE.
В хода на форума се затвърди мнението, че в Microsoft учителите са възприемани като „героите в класната стая“, които непрекъснато разширяват границите на дигитализация на образователния процес. На учителите се осигурява достъп за използване на удобни и приложими технологии, които им позволяват да преподават, като насърчават творческото мислене и използват ефективно времето на учебния час. В презентацията на Ема Попова от компанията, разкриваща приложения за професионални разработки за обучение, бе отбелязано няколкогодишното прилагане на системата за организиране на ресурсите в класната стая и планиране и провеждане на уроци OneNote от г-жа Маргарита Топлийска, иновативен учител от Френската гимназия. На сесиите присъстваха и г-жа Емилия Богданова, директор на 9. ФЕГ и Розелина Найденова и Гергана Кръстева, зам.-директори на Френската гимназия.
В заключителната част поздравления към участниците в Деня, посветен на иновациите в образованието, бяха поднесени от Албена Михайлова, гл. секретар на МОН и проф. Атанас Герджиков, ректор на Софийския университет.
В рамките на форума бе подредена и експозиция на училища и компании, които са партньори на Microsoft. Собствен щанд имаше и 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, на който Хрисиана Транчева, Маглена Гуркова от 12 Б клас и Александра Александрова от 10 Д клас запознаваха посетителите с прилагането на ИТ в гимназията, която е иновативно училище в системата на Microsoft. Те демонстрираха и умела съвместна работа през своите лични смарт устройства прилагайки акаунтите си в Office365.
В сесията за ученици, която се проведе в „София Тех Парк“, бяха представени интересни теми: „Въведение в Интернет на нещата: MakeCode и Micro:Bit“, „Как изкуственият интелект може да познае кой си ти: въведение в Azure Face API“, „Създайте свой собствен BOT“ и др. От 9. ФЕГ бе поканена представителна група, в която бяха включени: Александър Диманачки и Валери Стоянов от 10 Е клас; Богдан Сираков, Александър Джеков, Александър Градинаров, Атанас Шивачев от 10 Д; Лора Захариева и Стоян Мурджев от 11 Б;  Борис Върбанов, Теодор Йорданов, Константин Константинов, Преслав Петров, Моника Караманова, Йоан Иванов и Калоян Желев от 12 Б; Юлия Крушарска и Александър Димитров от 12 Д клас. Нашите представители изразиха благодарност на екипа на Microsoft, който осигури изключително приятна и гостоприемна обстановка. Всички участниците в ученическата секция получиха подарък микробит.
Френската гимназия със своето участие в Microsoft Education Day 2018 Bulgaria показа за сетен път, че нашето училище е свят на традиции и почитание към новите знания, иновациите и развитието.

 

 

 

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.