На 24. март учениците от 9. ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, изучаващи латински език, се включиха в международното литературно четене на „Енеида“ от Вергилий. Събитието беше част от френската инициатива Festival Européen Latin Grec, която се провежда всяка година през месец март (вижте повече тук: https://festival-latingrec.eu/lecture-publique-internationale-de-leneide/ ). В литературното четене имаше участници от 32 страни и 168 институции, като Френската гимназия беше единственият домакин от българска страна.
Събитието се проведе в новата актова зала на гимназията и в него участваха ученици от 8. до 12. клас, изучаващи латински език със своя преподавател Димитър Драгнев. Те прочетоха изцяло първа песен на „Енеида“ на български език в превод на Георги Батаклиев. Прочутото въведение към поемата беше прочетено и на латински, старогръцки, френски и английски език, а Белослава Петкова и Вяра Георгиева от 11. ж клас изпълниха своя оригинална композиция по латинския текст към стихове 418-437 от Първа песен. Чрез този линк можете да видите видео от четенето, публикувано на страницата на фестивала във Фейсбук: https://www.facebook.com/FestivalLatinGrec/videos/791250722627137/ .
Припомняме, че през изминалата година учениците от гимназията осъществиха успешно своя инициатива, свързана с Вергилиевата поема, като спечелиха две първи награди със свой проект в Ученическия институт на БАН през 2021 г. (вж. тук: https://www.feg.bg/uchenitsi-ot-h-klas-na-9-feg-specheliha-dve-parvi-nagradi-v-uchi-na-ban-sas-svoya-proekt-patyat-na-enej/ ) и го представиха в цялост във Френския институт през 2022 г. (вж тук: https://www.feg.bg/predstavyane-na-proekta-patyat-na-enej/ ). Тези събития са резултат и от вниманието, което е отделено в часовете по латински език в училище на произведенията на римската литература, основополагащи за европейската литература.

Вашият коментар

Писането на български език и на кирилица е задължително.